KURS KREATIVNE UMETNIČKE FOTOGRAFIJE

Naučite da radite kreativne i umetčničke fotografije i razvijte vaš stil rada, pristup i obradu fotografija

Pogledajte primer terenskog rada stock fotografije

Razvijaj kreativnost

Naučite da fotografišete na kreativan način, da pristupate fotografiji iz drugačijeg i orginalnog ugla, da posmatrate na novi način.

Boris Radivojkov, predavanje makro, na terenskom kursu

Razvijajte stil

Razvijajte kreativnost i svoj stil fotografije kroz učenje od akademskog fotografa Borisa Radivojkova. Izgredite temelj za budući rad. 

Terenski rad na ulici u Novom Sadu

Kreativni izraz

Naučite da opažate i fotografišete na kreativan način koristeći izražajne sredstva: ritam, oblik, boja, forma, linija, simbole, kontrast i svetlost.

Reterni rad stock tema biznis

Kreativni portret

Pristupite portretnoj fotografiji na kreativan način, kreirajte sopstveni i autentični pristup, koristite ručno pravljene filtere za fotografisanje portreta.

Rad u prirodi

Kreativna montaža

Naučite da obradite fotografije na kreativan i umetnički način, ispričajte priču ili izrazite stav o nekoj temi. Izlažite ili koristite u reklamnoj fotografiji.

Pogledajte detaljnije o fotografisanju venčanja na terenskom kursu fotografije

Apstraktcija

Naučite da fotografišete venčanja, parove i druge događaje na terenu. Nudite usluge posle kursa i prodajte fotografije na stock sajtovima.

Pogledajte detaljnije o Online kursu fotografije

Online rad

Pohađajte kurs i ako niste iz Novog Sada, ili Srbije. Celokupno gradivo se radi 1:1, uživo preko skype se održavaju časovi. Pogledajte detaljnije>>

Pogledajte detaljnije o Individualnom kursu/čas fotografije

Obrada fotorafija

Naučite da obradite fotografije na kreativan i umetnički način, ispričajte priču ili izrazite stav o nekoj temi. Izlažite ili koristite u stock fotografiji.

DETALJI ZA KURS


Cena kursa: 280 eura u grupi, 560 individualno,
u dinarskoj protiv vrednosti, u gotovini ili preko računa.
Uslov: završen početni kurs fotografije
Fond časova: 16 dvočasa.
Termini: po dogovoru, danju - najčešće nedeljom od 12-14 ili 14-16h.
Fond časova: 16 dvočasa, 
Način pohađanja: u grupi, individualno i online. 
Polaznici: Radi se u malim grupama do 8 polaznika
Grupe: 
 su različitih uzrasta i pola.
Sertifikat: po završetku kursa.
Zaposlenje: Nakon završetka kursa najbolji polaznici dobijaju preporuke za posao i za praksu.
Pogledajte radove polaznika: 2010 godine do 2019. godine, pogledajte na linku: "Galerija polaznika"
Prijavite se: Putem forme, telefona: +381 63 669 744, skolafotografije.rs@gmail.com

DODATNE INFORMACIJE

Kurs je namenjen: svima koji žele da se približe korak bliže profesionalnoj fotografiji na terenu - kako da unaprede kreativnost u fotografiji, da učine hobi interesantnijim i kreativnijim, da pružaju fotografske usluge na terenu i da rade stock fotografiju na terenu.

Na terenskom kursu polaznici uče da postignu optimum kvaliteta fotografije i sa tehničke i estetske strane, kako da se koristi prirodna svetlost, veštačka i kombinacija prirodne i veštačke svetlosti u toku dana, sumraka, večeri i noću - na terenu, u ulici, u prirodi, u parku, u lokalima u toku dana, sumraka, večeri i noću. 

Cilj: da polaznici poboljšaju svoju veštinu fotografisanja na terenu.

Kurs je najbolje pohađati sa digitalnim DSLR aparatom, a polaznici koji nemaju adekvatnu opremu mogu da rade sa školskim poluprofesionalnim digitalnim DSLR fotoaparatom - Canon 1300d, 4000d, 200d, Nikon d90, objektivi, blicevi i prateća oprema koju obezbeđuje škola.

Poželjno je posedovanje vlastitog blica, iako postoji školski za učenje.

Poželjno je posedovati bar jedan fiksni (prime) objektiv, ali nije obavezno.

Termini: su u večernjim časovima, vikendom su tokom celog dana, iako i radnim danima postoji mogućnost da časovi budu u bilo koje vreme dana. Najčešći termin radnim danima je 20-22h,  a polaznici imaju mogućnost da sami biraju termine.

Radi se u malim grupama do 12 polaznika, i tako se obezbeđuje najbolji kvalitet nastave. Grupe su različitih uzrasta a što je osnova za dobru i pozitivnu radnu atmosferu. Kurs nema nikakvog starosnog ograničenja.

Predavanja se izvode na savremen i interaktivan način, kombinovanjem klasičnih i formalnih načina edukacije sa savremenim neformalnim metodama, kroz individualan i grupni rad, praktični rad uz insturkcije, demostracije vežbi i interaktivne konsultacije predavača u toku časova, sa ciljem da polaznici na interesantan, zabavan i savremen način poboljšaju svoju veštinu fotografisanja. Predavanja se izvode kombinovanjem teorijskog učenja 30% i 70% učenja kroz demonstracije predavača, praktičan rad polaznika na terenu, analizi radove preko video beama.

Predavač je akademski fotograf Boris Radivojkov (www.borisradivojkov.com), koji na sažet način predaje i prenosi znanja koja je sticao u zadnjih 15 godina, kroz radno iskustvo i učenje fotografije na akademiji umetnosti. Sistematizovano gradivo koje bi bilo potrebno učiti godinama predaje u okviru kursa koji traje samo 4 meseca. Pomoću knjiga ova znanja nije moguće naučiti, a postoje pojedine teme i tehničke pojedinosti kojh nema u knjigama o fotografij i uglavnom se uče kroz iskustvo.
Pogledajte radove predavača: galerija-radovi-predavaca-br >>

Sertifikat: po završetku kursa dobija se sertifikat Škole fotografije Fokus.
Sertifikat se može koristiti za apliciranje za posao fotografa na kruzer preko okeanskim brodovima.

Fotografija može da bude hobi za uživanje i protiv stresa. bavljenje kreativnošću dovodi do pozitivnih rezultata u drugim oblastima kojima se polaznici bave. Školu je završilo više 5000 polaznika od 2009 do 2019 godine.

Hobi fotografi mogu da povećaju uživanje u fotorafisanju, kreativn rad dovodi do poboljšanja kvaliteta življenja i ispunjenošću i zadovoljstvom života.


Nakon završetka kursa polaznici mogu da se zaposle na brodu ili da počnu samostalno da rade stock fotografiju, ili jednostavne usluge fotografisanja događaja. Fotografija može da bude dodatni posao ili glavni posao. Više od 100 polaznika su poslatali profesionalni fotografi i otvorili svoj foto foto studio u Srbiji i Inostranstvu. Ima i onih koji rade stock fotografiju zaposlenje. 

Besplatni saveti i konsultacije o izboru kursa kao i o kupovini i izboru foto opreme info: skolafotografije.rs@gmail.com / +381 63 669 744

Program: za terenski kurs se sastoji od:
1. Uvod u terenski rad, definicija terenskog rada i poslova koji se tako rade, učenje o terenskim tipovima rasvete, topla i hladna rasveta, učenje o blicevima, eksternim, sa brzom sinhronizacijom, sa različitim optičkim i radio wireless okidanjem, modifikatori (kišobran beli, kišobran srebrni, soft box, i drugi), stativi i drugi dodaci.

Učenje i praktičan rad određivanje korektne eksponiranosti snimka, učenje o tvrdom i mekom svetlu, i osnovnim pozicijama jednog svetla, rad sa kišobranom, direktno svetlo, sa usmerivačem. Rad sa modelom, portreti polaznika. Pravilno održavanje studijske opreme, obrada radova polaznika nastalim za vreme učenja i rada sa jednim svetlom.

2. Učenje o pozicijama više blic glava, rad sa 2, 3, 4, 5 i po potrebi i više bliceva, rad sa različitim foto pozadinama, učenje o stilovima svetla, glavno, dopunosko, za komercijalnu fotografiju, za umetničku kreativnu fotografiju, učenje i praktičan rad o mekanom i tvrdom svetlu, rad sa modelom za portret, za temu za stock, za neke druge slobodne teme polaznika. Izgređivanje vlastitog stila i pristupa, kreativni uglovi i pristupi. Obrada fotografija kompleksnijeg svetla, na kopjuteru organizacija i arhiviranje fotografija.

3. Učenje i rad stock fotografije za prodaju putem stock agencija, teorija i praktičan rad na različtite teme sa modelima i sa predmetima, pravljenje plana i priprema snimanja za stock, organizovanje modela i izbor teme, učenje o fotografisanju hrane za prodaju na stock agencijama, obrada fotografije za stockm obrada raw fotografija, Photoshop i Lightroom.

4. Rad na samostalnim zadacima polaznika ili na stock temama, polaznici uče da sve samostalno postave i urade kompltan posao, fotografisanje hrane i pića, motiva koji imaju reflekse i učenje o artikulisanju refleksa - uklanjanje, dodavanje, i kakva vrsta refleksa je poželjna a kakva ne. Obrada snimaka.

Teme koje se rade: Portret, pejzažu, grad noću, turisticka fotografija, sport, makro, kreativne fotografije i kreativne grupne fotografije, fotografisanje parova, fotografisanje dece, kreativni portreti, muzički koncerti, dokumentarna fotografija, life i street fotografija, fotografisanje životinja, venčanja, fotografisanje eventa / događaja, fotografisanja enterijera, hdr, rad sa reflektorima, eksternim blicevima, i osnove stock i komercijalne fotografije. Stock fotografija van studija, sa zilbericom, tehnika, priprema, osmishljavanje ideje, rad, i napredne tehnike obrade fotografija. Obrada istih tema u Photoshop/Lightroom je deo kursa. Polaznici uče napredne tehnike obrade fotografije, postprodukcija. Ovaj kurs je logična nadogradnja osnovna znanja ali istovremeno može biti značajan u daljem usmeravanju polaznika i otkrivanju njihovih afiniteta. Stock fotografija će biti obrađena detaljno. Tako da oni koji budu prošli kroz kurs dobiće praktična znanja kako da naplate usluge ili kako kroz bavljenje fotografijom mogu da zarade novac. Sa druge strane učiće se i o umetničkoj fotografiji i radiće se na učenju i vežbi za usavršavanje fotografisanja i korišćenje fotografije kao sredstva izražavanja.

Način pohađanja: u grupi, individualno i online.
- U grupi se odnosi na uobičajeni način u grupi do 8 polaznika.
- Individualno se odnosi na individualan rad sa predavačem po istom programu samo u tom slučaju je moguće završiti u kraćem roku ili pak ima veći izbor termina jer se ne uklapa sa celom grupom.
- Online uživo u radu 1:1 sa predavačem preko skype, moguće je raditi pod uslovom da polaznik poseduje studijsku fotografsku opremu tako da može da realizuje zadatke koje dobije.
Online je najnovija mogućnost koja se odnosi na rad uživo preko skype sa predavačem, predviđen je da omogući pohađanje onima koji žive na udaljenim lokacijama ili drugim gradovima, pa čak i u drugim državama, tako da na ovaj način mogu da uče fotografiju.
Na svaki od ovih načina po završetku se dobija sertifikat o završenom kursu.

RASPORED PREDAVANJA:
Kreativni kurs:

Celina - I
1 Čas: Uvod u kreativnu umetničku fotografiju (fine art photography)
2 Čas: Vizuelni elementi: Uglovi gledanja i perspektiva
3 Čas: Komparacija, Stilizacija
4 Čas: Photoshop - Kreativno Editovanje kompozicije, formata fotografije
Celina - II
5 Čas: Boja u umetničkoj fotografiji
6 Čas: Forme, oblici, linije, ritam u umetničkoj fotografiji
7 Čas: Svetlost u umetničkoj fotografiji
8 Čas: Photoshop - Kreativno editovanje fotografija
Celina - III
9 Čas: Apstraktna umetička fotografija
10 Čas: Angažovana umetnička fotografija
11 Čas: Teorija, estetika i kich u umetničkoj fotografiji
12 Čas: Photoshop - Umetničko editovanje fotografija
Celina - IV
13 Čas: Estetika, kategorizacija, stilovi, tipovi kreativne umetničke fotografije
14 Čas: rad na replikaciji i autorska prava
15 Čas: Stil u umetničkoj fotografiji
16 Čas: Photoshop - finalizacija svih radova, i priprema za izložbu
Izložba


PRIJAVITE SE NA KURS

Prijavite se na kurs fotografije, časove fotografije, photoshop i lightroom kurs ili čas.